Vervoer
Alles wat je moet weten over je keuringsarts rijbewijs

Alles wat je moet weten over je keuringsarts rijbewijs

Het verkrijgen van een rijbewijs is een belangrijk moment in ons leven. Het geeft ons autonomie en de mogelijkheid om zelf te reizen. Echter, het behouden van je rijbewijs vereist regelmatige medische controles. Deze controles worden uitgevoerd door een keuringsarts rijbewijs. In deze blog gaan we dieper in op de rol van de keuringsarts rijbewijs en wat je moet weten voordat je naar de keuring gaat.

Wat is een keuringsarts rijbewijs?

Een keuringsarts rijbewijs is een medische professional die is opgeleid om rijbewijskeuringen uit te voeren. Deze keuringen zijn bedoeld om de gezondheid en rijvaardigheid van de bestuurder te beoordelen. De keuringsarts rijbewijs is wettelijk verplicht indien je een medische aandoening hebt of op een bepaalde leeftijd bent. De keuringsarts beoordeelt de resultaten van de medische tests en bepaalt of je rijgeschikt bent.

Wanneer moet ik naar een keuringsarts voor mijn rijbewijs?

Als je een medische aandoening hebt, ben je verplicht om regelmatig langs de keuringsarts  voor je rijbewijs te gaan. De frequentie van de controles hangt af van de aard van de aandoening. Daarnaast ben je verplicht om op bepaalde leeftijden een rijbewijskeuring te ondergaan. Dit zijn de leeftijden 75, 80 en vervolgens elke 5 jaar. Bij het rijbewijs C, D of E gelden andere regels voor de medische keuringen.

Wat gebeurt er tijdens een keuring?

Een keuring bestaat uit een medisch onderzoek, een cognitieve test en een rijvaardigheidstest. Tijdens het medisch onderzoek meet de keuringsarts rijbewijs, bijvoorbeeld je bloeddruk, controleert hij of zij je zicht en vraagt naar eventuele medische klachten. De cognitieve test beoordeelt je mentale capaciteiten. Dit kan worden gedaan door middel van een vragenlijst of een computerprogramma. De rijvaardigheidstest bestaat uit een praktijktest op de weg. Hierbij wordt beoordeeld hoe je reageert op verschillende verkeerssituaties.

Wat als ik niet slaag voor de keuring?

Als je niet slaagt voor de keuring, kun je bezwaar maken. Dit moet bij het CBR worden gedaan. Het CBR zal dan beslissen of je opnieuw een keuring moet ondergaan. Als je gezondheid een gevaar vormt tijdens het besturen van een voertuig, kan de keuringsarts je rijbewijs ongeldig verklaren. Dit is bedoeld om jou en andere weggebruikers te beschermen.

 

Het behouden van een rijbewijs vereist regelmatige medische controle door een keuringsarts voor je rijbewijs. Deze controles worden uitgevoerd om de gezondheid en rijvaardigheid van de bestuurder te beoordelen. Het is belangrijk om te weten wanneer je naar de keuringsarts moet gaan en wat er tijdens de keuring gebeurt. Als je niet slaagt voor de keuring, kun je bezwaar maken en het CBR zal beslissen of je opnieuw moet worden gekeurd. Het doel van deze keuringen is om de bestuurder en andere weggebruikers te beschermen en de veiligheid op de weg te waarborgen. Voor meer informatie kun je bijvoorbeeld terecht bij Rijbewijskeuring Holland.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *